De vakantie betekent vaak zon en strand. Hieronder enkele vaak gestelde vragen.
(bron: ZOL Oost-Limburg)
Mensen met een donkere huid hoeven zich niet in te smeren.
Niet waar. Mensen met een donker huidtype die gemakkelijk bruinen en zelden verbranden denken vaak dat ze geen zonnecrème nodig hebben. Maar bruinen is het resultaat van DNA-schade ten gevolge van schadelijke UV-straling die huidkanker en huidveroudering veroorzaakt. Vandaar dat ook donkere fototypes zich dienen te beschermen.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst – net als korrels op het strand – de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park. Oppassen dus.
Kun je bruin worden achter glas?
Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert. Toch is binnenshuis bruinen mogelijk. Een ander deel van het ultraviolette zonlicht, het UV A-licht, straalt namelijk wel doorheen gewoon vensterglas. UV A is het soort licht dat zonnebanken afgeven. Door UV A bruin je ook wel, maar pas na een hogere dosis.
Mag ik een zonneprodukt van vorig jaar hergebruiken?
Als het product nog niet geopend werd en de vervaldatum niet werd overschreden: zeker!
Als je het product al gebruikt hebt, kan je beter een ander kopen. Doordat de formule niet meer stabiel is, is de bescherming niet meer gegarandeerd.
Een duurdere zonnebrandcrème beschermt je huid beter.
Niet waar. Elk merk moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en de beschermingsfactor kunnen garanderen die op de verpakking staat. Wel kan het zijn dat de duurdere merken bvb aangenamer zijn in textuur, waardoor het ook fijner is om ze te smeren.
Is de zonnebank een goede voorbereiding op de vakantie?
Dit is niet waar. De beste manier om je huid en gezondheid te beschermen, is een zonnecrème met hoge beschermingsfactor gebruiken vanaf de eerste dag van de vakantie. Regelmatig gebruik van de zonnebank verhoogt namelijk het risico op melanoom met 20%!
Mag ik met beschermingsfactor 50+ langer in de zon?
Nee! Welke beschermingsfactor je moet gebruiken hangt af van je huidtype. Een beschermingsfactor 50+ beschermt je huid niet langer dan een beschermingsfactor 20.
Wat is de ideale zonbescherming?
Verstandig zongedrag met vermijden van de zon op het moment dat ze het hevigst is (tussen 11 en 15uur). Daarnaast bescherming met kledij, een hoed en een zonnebril. Zonblootgestelde delen smeer je best een half uur voor je in de zon gaat in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (vanaf SPF 30+). Bescherm zeker ook je kinderen, want hun huid en ogen zijn nog kwetsbaarder (SPF 50+).